ثبت شرکت گردشگری با توجه به برخی قوانین خاص صورت میگیرد که همه آنها را برایتان ذکر می کنیم. شرکت های گردشگری با توجه به شرایط کنونی اقتصادی می توانند فرصت خوبی برای رشد داشته باشند. دریافت مجوزها و در نهایت آغاز به کار یک دفتر گردشگری نیاز به طی کردن مراحل متعددی دارد که زمان زیادی را میطلبد. بنابراین ثبت دفتر خدمات گردشگری یک پروسه طولانی اداری است که اگر یک مرحله قانونی را به طور درست طی نکرده باشید مطمئناً با مشکلات زیادی روبرو خواهید شد. به طور مثال فرض کنید ابهاماتی در اساسنامه شرکت وجود داشته باشد که همین موضوع باعث محرومیت شما از دریافت مجوز خواهد شد. ما به شما کمک میکنیم تا بتوانید تمام مراحل قانونی را به طور درست طی کنید.
ثبت شرکت گردشگری با توجه به کدام قوانین انجام می گیرد؟
ثبت شرکت گردشگری با توجه به یک آیین نامه خاص صورت می گیرد. این آیین نامه در سال ۱۳۷۱ به تصویب هیئت وزیران رسید و سایر قوانین معاصر آن از درجه اعتبار ساقط گشتند. بنابراین مهمترین قانون برای کسب مجوز شرکت گردشگری، آیین نامه نظارت بر تاسیس و فعالیت دفترهای خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی می باشد. قانون تجارت، قانون دیگری است که رعایت آن برای اشخاص حقوقی که مایل به تاسیس شرکت گردشگری هستند ضروری می باشد. اشخاص حقوقی برای تکمیل مدارک لازم برای ثبت شرکت گردشگری در ابتدا باید اساسنامه شرکت را به تصویب هیئت امنا برسانند و سپس مطابق با آیین نامه هیئت وزیران عمل کنند. بنابراین اشخاص حقوقی دارای مراحل بیشتری نسبت به اشخاص حقیقی بوده که باید آنها را طی کنند.
ثبت دفتر خدمات گردشگری در مرحله اول باید از متقاضیان تشکیل دهنده آن تفکیک گردد. اشخاص حقوقی متقاضی برای تشکیل و ثبت شرکت گردشگری باید مطابق قانون، دو موضوع مهم را رعایت کنند. اشخاص حقیقی نیز مکلف به رعایت مواردی هستند که همگی آنها را برایتان به طور مجزا ذکر خواهیم کرد.
پس از ثبت شرکت گردشگری کدام فعالیت های توریستی انجام می گیرند؟
ثبت شرکت گردشگری با توجه به سطح مجوز متقاضی خواهد بود. شرکت گردشگری پس از دریافت کردن مجوز باید الزاماً مطابق با همان موضوع اساسنامه و مجوز شروع به فعالیت کند. بنابراین یکی از الزامات قانونی شرکت گردشگری این است که باید در یکی از سطح های خدمات گردشگری فعالیت نماید. این سطح های خدمات گردشگری در قانون مشخص شده اند که عبارتند از بندهای: الف، ب و پ. مجوزهای بند الف مربوط به شرکت هایی می شوند که خدمات مسافرت های هوایی را تنظیم نموده و یا بارنامه های این نوع مسافرت را صادر می کنند. مجوزهای بند ب نیز با توجه به بند ب از ماده ۲ آیین نامه نظارت خواهند بود که هر نوع فعالیت گردشگری را برای شرکت امکان پذیر می کنند.
ثبت دفتر خدمات گردشگری الزاماً با یکی از مجوزهای سه گانه خواهد بود. تاکنون فعالیت های دو مجوز بند الف و ب را برایتان توضیح دادیم و اکنون مجوز بند پ را شرح می دهیم. شرکت هایی که متقاضی فعالیت های گردشگری زیارتی هستند باید مجوز بند پ را از وزارت میراث فرهنگی کسب نمایند. مجوز بند پ مربوط به تورهای زیارتی می شود که در کشورهایی مانند: سوریه و عراق انجام می گیرند. هیچ دفتر گردشگری نمیتواند خلاف اساسنامه و مجوزهایی که کسب نموده به ارائه خدمات بپردازد. اگر تمایل به تغییر فعالیت شرکت گردشگری داشتید باید مجوز قبلی را باطل و مجوز جدیدی را کسب نمایید.
شرایط قانونی ثبت شرکت گردشگری برای اشخاص حقیقی و حقوقی
ثبت شرکت گردشگری توسط اشخاص حقیقی و حقوقی باید با رعایت ماده های قانونی زیر باشد. لازم به ذکر است که بدانید موارد زیر مستند به ماده ۵ از آیین نامه نظارت بر تاسیس و فعالیت دفترهای خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی میباشند. مهمترین ویژگی هایی که اشخاص حقیقی متقاضی برای ثبت شرکت گردشگری باید دارا باشند عبارتند از:
- داشتن تابعیت ایرانی
- نداشتن سوء پیشینه کیفری
- داشتن کارت پایان خدمت برای آقایان و حداقل ۲۵ سال سن
- داشتن مدرک تحصیلات دانشگاهی
- داشتن حداقل ۵ سال سابقه کاری در امور ایرانگردی یا گردشگری
- تدین به اسلام یا یکی از ادیان معتبر در قانون اساسی
- عدم عضویت در گروهک های خرابکارانه و یا غیرقانونی
- ارائه نمودن محل مناسب برای انجام امورات دفتر گردشگری
اشخاص حقوقی متقاضی ثبت شرکت گردشگری باید علاوه بر شرایط اخیر، ویژگی های دیگری نیز داشته باشند. دو ویژگی بسیار مهم دیگری که اشخاص حقوقی باید دارا باشند مربوط به ساختار فیزیکی و دفتر امور اداری شرکت می شود. این ویژگی ها عبارتند از: دفتر قانونی و اداری شرکت باید در ایران بوده و همچنین سهام شرکت باید با نام و متعلق به ایرانی ها باشد. نکات قانونی دیگری که در ماده ۵ از آیین نامه نظارت ذکر شده و باید مورد توجه شما متقاضیان عزیز قرار گیرد عبارتند از:
- تادیه و تسلیم تضمین های مناسب بانکی در وجه سازمان هواپیمایی کشور که امضا کننده این اسناد الزاماً باید همان دارنده پروانه باشد. لازم به ذکر است که مبلغ این تضمین متناسب با نرخ تورم میتواند سالانه تغییر یابد.
- اشخاص حقیقی یا حقوقی متقاضی شرکت های گردشگری میتوانند همزمان مجوزهای بند الف و ب را از سازمان هواپیمایی کشور و وزارت فرهنگ و ارشاد دریافت کنند.
الزام به معرفی مدیر فنی برای ثبت شرکت گردشگری
ثبت شرکت گردشگری به صورت های ثبت شرکت نسبی، ثبت شرکت سهامی، ثبت شرکت تعاونی و… باید همراه با معرفی مدیر فنی باشد و تفاوتی از جهت نخواهد داشت. مطابق با ماده ۸ از آیین نامه نظارت، هر شخص حقیقی یا حقوقی متقاضی شرکت گردشگری باید یک مدیر فنی را معرفی کند. این مدیر فنی باید دارای شرایط و صلاحیت های مندرج در قانون باشد که در نهایت بتواند وظایف محوله را به خوبی انجام دهد. شرایط قانونی که مدیر فنی باید مطابق با بند ب از ماده ۸ آیین نامه نظارت دارا باشد عبارتند از:
- تمام شرایطی که متقاضی پروانه شرکت گردشگری باید داشته باشد اعم از تابعیت ایران و سایر مواردی که در قسمت های بالا ذکر شده اند
- دارا بودن حداقل ۲۵ سال سن
- حضور و قبولی در امتحان کتبی و مصاحبه ی شفاهی
شرکت های حقوقی نیز برای ثبت شرکت گردشگری نیاز به معرفی مدیر فنی دارند. بدیهی می باشد که جایگاه مدیر فنی مستقل از جایگاه مدیرعامل شرکت بوده و هر کدام وظیفه جداگانه ای دارد. قانونگذار در تبصره دو از ماده ۸ آیین نامه نظارت به یک نکته بسیار مهم و حائز اهمیت اشاره کرده است. نکته اخیر مربوط به امکان قانونی برای تصدی نمودن همزمان دو مسئولیت در شرکت گردشگری می شود. مدیر عامل یا رئیس هیئت مدیره مطابق با تبصره ۲ از ماده ۸ آیین نامه نظارت میتواند با رعایت شرایط قانونی به عنوان مدیر فنی معرفی شود. لازم به ذکر است که شرط دیگر معرفی مدیر فنی این است که در هیچ شرکت گردشگری دیگری به عنوان مدیر عامل یا مدیر فنی معرفی نشده باشد.
الزامات قانونی در مورد صلاحیت مدیرعامل و مدیر فنی شرکت گردشگری
ثبت شرکت گردشگری باید با معرفی مدیرعامل در متقاضیان حقوقی و با معرفی مدیر فنی در متقاضیان حقیقی و حقوقی باشد. هر کدام از شخصیت های اخیر باید ویژگی هایی داشته باشند که در قسمت قبلی ذکر شدند. اما الزامات قانونی نیز برای نوع فعالیت و شرایط پس از دست دادن صلاحیت آنها ذکر شده است که برایتان توضیح می دهیم. اولین موضوعی که باید رعایت کنید این است که مدیر فنی یا مدیرعامل نمی تواند در بیش از یک شرکت گردشگری مشغول به فعالیت باشند. مطابق با قانون، اگر مدیر فنی یا مدیرعامل صلاحیت خود را از دست بدهند، شرکت گردشگری باید فوراً افراد جایگزین را معرفی نماید. شرکت گردشگری حداکثر ظرف یک ماه فرصت دارد تا اقدام به معرفی نمودن مدیر فنی و مدیرعامل جدید نماید.
نکته دیگری که در مورد ثبت شرکت گردشگری باید بدانید مربوط به مدیران میشود. مدیران شرکت گردشگری نیز نباید صلاحیت های قانونی خود را از دست بدهند. مطابق با ماده ۹ از آیین نامه نظارت در صورتی که مدیران شرکت گردشگری صلاحیت خود را از دست بدهند باید جایگزین شوند. امکان دارد که برای مدیران اعم از مدیر فنی، مدیر عامل یا هیئت مدیره شرکت اتفاقاتی نظیر: فوت، حجر یا محرومیت های اجتماعی به وجود آید که دارنده پروانه باید اقدام قانونی را انجام دهد. دارنده پروانه ثبت شرکت گردشگری باید فوراً موضوع به وجود آمده را به طور کتبی به سازمان هواپیمایی یا وزارت فرهنگ و ارشاد اعلام نماید. شرکت گردشگری در صورت به وجود آمدن حالت های اخیر می تواند حداکثر ظرف سه ماه اقدام معرفی افراد جدیدی بنماید.
کمیته فنی چیست و چه نقشی در ثبت شرکت های گردشگری دارد؟
ماده ۱۱ از آیین نامه نظارت به طور کامل کمیته فنی را توضیح داده است. کمیته فنی نام اختصاری از عنوان کمیته فنی نظارت بر تاسیس و فعالیت دفترهای خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی می باشد. کمیته فنی دارای ۶ وظیفه بوده که همه ی آنها در ماده ۱۱ ذکر شده و البته تبصره هایی نیز دارد که حائز اهمیت هستند. برخی از وظایف این کمیته فنی در ثبت شرکت گردشگری عبارتند از:
- بررسی نمودن صلاحیت های قانونی متقاضیان پروانه شرکت گردشگری
- بررسی و احراز ویژگی های قانونی برای مدیر فنی، مدیرعامل و هیئت مدیره
- تایید نام و موقعیت مکانی دفتر شرکت گردشگری
- بررسی گزارش دستگاه های ذیربط و اعلام نظر نهایی در مورد آنها
- رسیدگی به شکایات در مورد تعرفه های مازاد و غیر قانونی باربری و بازگرداندن مبالغ اضافه به شاکی یا شکایت کنندگان