اگر شما نیز قصد تاسیس شرکت یا راه اندازی کسب و کاری را دارید، می بایست بر اساس قوانین و مقررات ثبت شرکت، اقدام نمایید. در این صورت آشنایی با انواع شرکت ها برای شما امری ضروری است.
در این صورت، ثبت شرکت آن ها چه در داخل و چه در خارج از کشورشان، بصورت رسمی انجام خواهد شد. لازم به ذکر است که قوانین و مقررات ثبت شرکت در هر کشوری متفاوت از دیگری می باشد. همچنین، انتخاب نوع ثبت شرکت به نوع کسب و کار، اهداف، نوع استراتژی ها و تعداد اعضاء شرکت بستگی دارد. از انواع مختلف ثبت شرکت می توان به شرکت های سهامی عام، سهامی خاص، مسئولیت محدود، دانش بنیان، تعاونی، تضامنی، مختلط و سرمایه اشاره کرد.رایج ترین و پرطرفدار ترین انواع ثبت شرکت در اکثر کشورهای دنیا نظیر ایران، شرکت های سهامی خاص و مسئولیت محدود هستند که بیش از ۹۸ درصد شرکت های ثبت شده را تشکیل می دهند.
ثبت شرکت چیست؟
زمانی که دو یا چند شخصیت حقیقی یا حقوقی به منظور راه اندازی کسب و کاری (تجارتی) با یکدیگر اجماع می کنند، در واقع، یک شرکت را تشکیل می دهند. همچنین در شرکت ها، کسب سود پس از کسر تمام هزینه ها از درآمد صورت می گیرد. به عبارت دیگر، شرکت به یک قراردادی تجاری گفته می شود که در چارچوب قانون، بین شخصیت های حقیقی یا حقوقی منعقد می گردد. ثبت شرکت مانند هر امور ثبتی دیگری، به انجام مراحل اداری و ارائه مدارک نیازمند است. همچنین، سرمایه گذاران جهت ثبت هر نوع شرکتی، می بایست از قوانین و مقررات اداره ثبت شرکت ها پیروی نموده تا شرکتشان بصورت رسمی به ثبت برسد. حتی پس از ثبت شرکت، جهت به رسمیت شناخته شدن اسناد، مدارک، برنامه ها و قراردادهای آن، همگی باید در چارچوب قوانین و مقررات تنظیم و تهیه شوند.
مزایای ثبت شرکت
بطور کلی، ثبت شرکت مزایای ارزشمندی را برای سرمایه گذاران و موسسان به ارمغان می آورد که عبارتند از:
• امکان ثبت برند برای محصولات و خدمات شرکت
• ارزش دهی و اعتبار بخشی به شرکت
• اخذ مجوزها و امتیازات مختلف از نهادهای دولتی
• همکاری با انواع نهادها، ارگان ها و سازمان های خصوصی و دولتی به منظور پیشرفت تجارتی و اقتصادی
• شرکت در مزایده ها و مناقصات مختلف جهت کسب سود مناسب
• عقد قراردادهای سنگین با سرمایه گذاران بزرگ جهت کسب سود مناسب
بر اساس ماده 20 قانون تجارت انواع شرکت ها عبارتند از:
شرکت با مسئولیت محدود
چنانچه دو یا چند نفر به منظور انجام امور تجاری و صنعتی، اقدام به تاسیس شرکتی کنند که برای آن ها مسئولیتی زیادی نداشته باشد، باید نوع ثبت شرکت خود را مسئولیت محدود انتخاب نمایند. در شرکت با مسئولیت محدود، سرمایه اولیه به سهام تقسیم نشده و هر کدام از شرکا با توجه به میزان سرمایه خود، در بدهی ها و تعهدات شرکت نقش خواهد داشت.
همچنین این نوع ثبت شرکت محدودیت خاصی بابت نوع فعالیت نداشته و سهم الشرکه آن به راحتی قابل انتقال به دیگری نمی باشد. لازم به ذکر است که در نام گذاری شرکت می بایست عبارت “مسئولیت محدود” ذکر شده و نباید از هیچ کدام از شرکای آن نام برده شود.
شرکت سهامی خاص
زمانی که چند نفر بخواهند جهت تاسیس شرکتی، به عنوان شرکای آن به میزان سهم خود در آن مسئولیت داشته باشند، باید آن را با عنوان شرکت سهامی خاص به ثبت برسانند. شرکت سهامی خاص حداقل از 3 سهامدار و 2 بازرس تشکیل شده که در آن سرمایه اولیه به سهام تبدیل می گردد. در این نوع شرکت، به هیچ عنوان بازرسان با سهامداران نسبت خویشاوندی نداشته و هر یک از سهامداران به میزان سهم خود در آن مسئولیت و تعهد دارند.
برای تاسیس یک شرکت سهامی خاص، به حداقل سرمایه اولیه یک میلیون ریال نیاز بوده که ۳۵ درصد از آن باید در یک حساب بانکی به نام شرکت، بلوکه شده و تنها پس از ثبت شرکت، قابل برداشت است. در این نوع ثبت شرکت، خرید و فروش سهام شرکت در بازار بورس ممکن نبوده و انتقال آن تنها با موافقت مدیران و سهامداران امکان پذیر می باشد.
نکته دیگر این که شرکت های سهامی خاص برای فعالیت در حوزه های مختلف، از هیچ گونه محدودیتی برخوردار نمی باشد. همچنین باید قبل یا بعد نام آن ها، عبارت “سهامی خاص” عنوان شود. در ضمن، اوراق قرضه در شرکت سهامی خاص قابل انتشار نبوده و امکان صدور آن توسط این نوع شرکت وجود ندارد
شرکت سهامی عام
به منظور انجام پروژه های بزرگ و پر هزینه و بطور کلی، جهت رونق اقتصادی ملی به سرمایه گذاری کلان و همکاری همزمان چند شرکت نیاز می باشد که در این شرایط، شرکت ها و سرمایه گذاران اقدام به تشکیل شرکت سهامی عام می نمایند.
شرکت سهامی عام از حداقل ۵ عضو تشکیل شده که می بایست در ۲۰ درصد از سرمایه اولیه شرکت سهیم باشند. همچنین، حداقل ۳۵ درصد از سرمایه باید توسط این افراد به حساب بانکی شرکت واریز شده و ما بقی آن از طریق فروش سهام به مردم عادی در قالب اوراق بهادار، تامین گردد. به همین دلیل است که انتقال سهام در شرکت های سهامی عام نسبت به خاص آسان تر است.
حداقل سرمایه لازم برای تاسیس چنین شرکتی، پنج میلیون ریال بوده و هر زمان که این مبلغ کاهش یافت، برای جلوگیری از انحلال شرکت، می بایست سهامداران آن را به میزان حداقلی برسانند. جالب است بدانید که در این نوع ثبت شرکت، تشکیل مجمع عمومی موسس اجباری و انتشار اوراق قرضه امکان پذیر می باشد.
شرکت تعاونی
شرکت تعاونی به شرکتی گفته می شود که تعدادی از افراد یک صنف برای رسیدن به یک هدف مشترک همانند تهیه مسکن، کسب اعتبار یا دریافت وام بخواهند شرکتی را تاسیس نمایند. براي تشكيل یک شركت تعاوني، به حداقل 7 فرد واجد شرایط نیاز بوده که باید توسط بخش تعاوني کشور تایید شوند.
پس از تاسیس شرکت، می بایست سه نفر از اعضا بعنوان هيئت موسس، مامور انجام اقداماتی مانند تعیین سهم هر عضو، طرح ضرورت تشکیل تعاونی و اساسنامه شرکت گردند. در مرحله نام گذاری شرکت تعاونی، لازم است تا عنوان “تعاونی” حتما ذکر شود.
بطور کلی، شرکت های تعاونی به دو دسته کلی تقسیم می شوند:
1. شرکت تعاونی تولیدی
این نوع شرکت تعاونی یک واحد تولیدی محسوب شده که در اموری از قبیل صنعت، معدن، کشاورزی، شیلات، دامداری و دامپروری فعالیت دارد.
2. شرکت تعاونی توزیعی
این مدل شرکت تعاونی یک واحد توزیعی بحسوب شده که در زمینه های تهیه کالا، مسکن، خدمات و توزیع آن ها فعالیت دارد.
شرکت تضامنی
شرکت تضامنی به شرکتی اطلاق می گردد که در آن، دو یا چند نفر قصد شروع یک فعالیت تجاری با ضمانت بیشتر را داشته و یک یا چند نفر از شرکا بتوانند تمامی مسئولیت ها و تعهدات شرکت را تضمین نمایند. سرمایه گذاران معمولا به دلیل مسئولیت های سنگین شرکت تضامنی، به ثبت چنین شرکتی تمایل چندانی نشان نمی دهند، مگر اینکه به دلیل نوع فعالیت خود، مجبور به انجام آن شوند.
به منظور تشکیل یک شرکت تضامنی، به حداقل دو فرد واجد شرایط و با تجربه نیاز است که ضرورتی به تاجر بودن آن ها نمی باشد. علاوه بر اشخاص حقیقی، اشخاص حقوقی مانند شرکتهای دیگر نیز می توانند به عنوان شریک وارد شرکت تضامنی شوند.
به منظور تاسیس این نوع شرکت، به سرمایه حداقل یک میلیون ریال نیاز بوده و شرکت نامه آن می بایست پس از تنظیم، در اداره ثبت شرکت ها تایید گردد. همچنین در مرحله انتخاب نام برای شرکت تضامنی، می بایست عبارت “تضامنی” و حداقل نام یکی از شرکا در آن قید شود.
موسسه غیر تجاری
در صورتی که چند نفر به قصد انجام یک فعالیت غیر تجاری مانند فعالیت های خدماتی، علمی و ادبی، شرکتی را تاسیس نمایند، باید آن را با عنوان موسسه غیر تجاری به ثبت برسانند. موسسات غیر تجاری پس از تبدیل شدن به شخصیتی حقوقی، می توانند با عناوینی مانند کانون، انجمن، بنگاه و هر عنوان غیر دولتی دیگری تشکیل شوند.
بطور کلی، موسسات غیر تجاری به دو دسته زیر تقسیم می شوند:
1. دسته اول: موسسات غیر انتفاعی نامیده می شوند که هدفشان دریافت سود مالی و تقسیم آن بین اعضای موسسه نمی باشد. احزاب سیاسی، موسسات خیریه و انجمن های تخصصی از جمله موسسات غیر تجاری این دسته محسوب می شوند.
2. دسته دوم: هدف این نوع موسسات غیر تجاری، کسب سود مالی و تقسیم آن بین اعضای موسسه یا افراد دیگر می باشد. تعداد شرکای این نوع موسسات حداقل دو نفر بوده و میزان سرمایه آن کاملا اختیاری است. کانون ها و انجمن های فنی و حقوقی جزو این دسته از موسسات غیر تجاری به حساب می آیند.
تاسیس نمایندگی خارجی
زمانی که برندی خارجی در کشوری مانند ایران از هیچ گونه نمایندگی ای برخوردار نبوده و سرمایه گذاری قصد دارد تا آن را در کشور خود (ایران) به ثبت برساند، لازم است تا نمایندگی خارجی آن را در کشور خود تاسیس نمایند. این اقدام می تواند از طریق ارسال یک درخواست و گرفتن تاییدیه ای از طرف شرکت مادر به راحتی توسط سرمایه گذار انجام شود.
نمایندگی خارجی می تواند هم شخصیتی حقوقی و هم شخصیتی حقیقی باشد که میزان و نوع مسئولیت های آن را شرکت اصلی تعیین می نماید. مسئولیت حقوقی نمایندگی خارجی در واقع بر عهده خود نمایندگی بوده و وظیفه آن، انجام تمام امور و مسئولیت هایی است که از طرف شرکت مادر به او تفویض شده است.
نمایندگی های خارجی می توانند مطابق با قوانین و مقررات هر کشوری، در زمینه هایی مانند عملیات اجرایی، فعالیت های علمی و آموزشی، ارائه خدمات پس از فروش محصولات خارجی، ارائه خدمات بازاریابی، همکاری با شرکت های فنی و مهندسی خارجی و صادرات کالاهای غیر نفتی فعالیت نمایند.
مجموعه ثبتتو با ارائه خدمات مشاوره در زمینه ثبت شرکت همراه شماست. همچنین میتوانید انجام تمامی مراحل ثبت شرکت را به عهده وکلای حقوقی و مجرب مجموعه ما بسپارید. برای این کار کافی است با ما تماس بگیرید.
سوالات متداول
ثبت شرکت فرایندی است که در آن افراد یا نهادها برای ایجاد یک کسبوکار رسمی تحت قوانین مربوطه اقدام میکنند.
شرکتی است که شرکا تنها تا میزان سرمایهای که به شرکت آوردهاند، در قبال بدهیها و تعهدات شرکت مسئولیت دارند.
شرکت سهامی خاص برای چند سهامدار محدود بوده و سهام آن قابل عرضه در بورس نیست، در حالی که شرکت سهامی عام میتواند از طریق عرضه سهام در بازار سرمایهگذاری جمعآوری کند.
شرکتی است که توسط گروهی از افراد برای رسیدن به هدف مشترک مانند تهیه مسکن یا کسب اعتبار تاسیس میشود.
موسسه غیر تجاری به فعالیتهای غیر اقتصادی مانند علمی، خدماتی و خیریه اختصاص دارد و برای سود مالی تأسیس نمیشود.